Aftellen naar uw vakantie?

Een vakantie voorbereiden: voor de één een plezier, voor de ander een periode vol stress. Voor u op vakantie vertrekt moet u zich goed informeren. Hieronder vindt u alvast een handige checklist om met een gerust hart op reis te vertrekken!

1. Controleer uw reisdocumenten

Welke documenten u nodig hebt, hangt af van uw vakantiebestemming. U kunt dit opzoeken op diplomatie.belgium.be. Wat u zeker moet nakijken is hun vervaldatum: zijn al uw documenten nog geldig? Vraag tijdig uw visum aan wanneer dit vereist is. Uw identiteitskaart en eventueel uw paspoort moet u altijd op zak hebben.

Gaan er kinderen mee? Denk aan hun kids-ID of een toestemming voor meereizende kinderen waarvoor u het hoederecht niet hebt (door de ouders/wettelijke voogden bij hun gemeentebestuur aan te vragen). Bent u van plan een auto te huren? Vergeet dan uw rijbewijs niet. Check ook of u geen internationaal rijbewijs nodig hebt.

Tip: scan al uw belangrijke persoonlijke documenten in en mail ze naar uw eigen e-mailadres. Zo kunt u er bij verlies of diefstal altijd nog aan, waar u ook bent.

2. Speel op vakantie niet met uw gezondheid

Reist u naar een exotisch land? Check vooraf of u bepaalde inentingen of vaccins nodig hebt. Heeft u Solvas Assistance? Dan belt u gewoon naar het nummer dat u van ons ontvangen hebt (24/7) en zullen wij u alle nodige informatie verstrekken.

Meer informatie vindt u op itg.be, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Of raadpleeg uw huisarts. Stel een reisapotheek samen: pleisters, verband, pijnstillers en koortsremmers, zalf tegen insectenbeten, medicijnen tegen maagkrampen of buikloop,… maar vergeet vooral uw eigen medicatie niet, inclusief een reservevoorschrift. Neem de Europese ziekteverzekeringskaart van uw ziekenfonds mee. Denk ook aan een identificatiekaart als u aan een chronische ziekte lijdt zoals diabetes, epilepsie…

3. Zorg ervoor dat rekeningen op tijd betaald worden

U gaat met vakantie, maar de bedrijven die zorgen voor uw elektriciteit, telefoon en verwarming niet! De rekeningen blijven komen en moeten betaald worden, ook als u er niet bent. Met een domiciliëring betaalt u elke maand stipt op tijd. U kunt ook kiezen voor een doorlopende of bestendige opdracht voor maandelijkse betalingen waarvan de bedragen altijd dezelfde zijn. Nog enkele facturen ontvangen net voor u met vakantie vertrekt? Gebruik het veld "uitvoeringsdatum" om er de betaling van te programmeren: zo worden ze automatisch betaald tijdens uw afwezigheid.
Staat er voldoende geld op uw zichtrekening? Niet alleen de geplande facturen, ook de verrichtingen met uw bankkaart gaan onmiddellijk van de rekening.

4. Laat uw huis en auto veilig achter

Geef uw huis een bewoonde indruk: laat buren of familie die u kunt vertrouwen uw brievenbus leegmaken, de rolluiken open en dicht doen en voor de huisdieren zorgen. De verlichting kunt u zelf regelen met timers. Zet geen boodschappen op Facebook, Twitter of andere sociale media die uw afwezigheid verraden. Inbrekers kunnen meelezen. Trek zo veel mogelijk stekkers uit de stopcontacten. Sluit de water- en gastoevoer af en zet de verwarming uit. Laat u uw auto thuis achter? Breng dan alle boorddocumenten in veiligheid.

Tip: vraag de politie om een oogje in het zeil te houden als u langere tijd afwezig bent.

5. Vergeet uw bank- en kredietkaarten niet

Neem uw bankkaart mee. Gaat u op reis buiten Europa? Check in homebanking of mobile banking of de Maestro-functie van uw bankkaart geactiveerd is voor gebruik buiten Europa. Is dat niet het geval, dan kunt u ze daar onmiddellijk activeren. Anders is betalen en geld afhalen onmogelijk. Neem ook een Visa-kaart mee, die wordt wereldwijd aanvaard. Met een Visa premiumplus krijgt u voor al uw reizen extra verzekeringen die van pas komen als er iets fout loopt: reisannulatie, verloren bagage en zoveel meer.

U kunt, voordat u vertrekt, de uitgavenlimiet van uw bank- en kredietkaarten met een paar muisklikken zelf aanpassen in mobile banking of homebanking. Controleer de vervaldatum op uw bank- en kredietkaarten. Probeer ze ook nog even uit vóór uw vertrek. Vraag eventueel een bijkomende kaart aan. Hou een perfecte kijk op uw uitgaven, ook op reis. Download hiervoor de AXA mobile app op uw smartphone of tablet. Gebruikt u liever homebanking op een computer? Vergeet dan uw kaartlezer niet. Steek die kaartlezer meteen in uw bagage. Zo kunt u altijd online verrichtingen doen vanop eender welk computer met internetverbinding, al raden we aan om uw eigen computer te gebruiken.

6. Onmisbaar: de noodnummers

Bankkaart verloren of gestolen? Bel Card Stop: +32 70 344 344
Identiteitskaart verloren of gestolen? Bel Doc Stop: +800 2123 2123

Tip: bewaar alle belangrijke nummers in uw gsm, maar schrijf ze ook op voor het geval dat uw gsm gestolen wordt!

7. Volledige ontzorging?

Heeft u de juiste verzekeringen?

Wenst u volledig gerust op reis te gaan? Dan kan u steeds op ons rekenen voor de juiste bijstand als er zich een probleem voordoet, zowel in België als wereldwijd. Onze eigen Solvas Assistance formule biedt volledige hulpverlening voor u en uw gezin (bv. met betrekking tot uw reizen, uw voertuigen, uw woning,...). U kan ons 24/7 bereiken en wij zorgen voor een oplossing.

Dit wil zeggen: medische bijstand bij een accident, oppas en huishoudhulp als u gehospitaliseerd wordt, inlichtingen omtrent uw gezondheid, opsporings- en reddingskosten, repatriëring, medische kosten tijdens herstelperiode, afkopen van franchise van uw voertuig, pechverhelping, bijstand ante- en post-mortem, reisannulatieverzekering,...

Wij begrijpen dat u gerust wil zijn dat onvoorziene problemen snel en efficiënt worden opgelost. Bij veel mensen heerst die behoefte, vandaar dat wij dit uniek bijstandspakket hebben ontwikkeld. Nu heeft u hier aparte verzekeringen voor of bent u hier niet voor verzekerd. Door middel van Solvas Assistance geniet u van een volledige bijstand in 1 pakket, wat maakt dat dit voor u goedkoper en vollediger zal zijn dan als u zich voor alles apart moet verzekeren.

Wenst u ook te genieten van deze bijstand? Wij brengen dit in orde voor u: info@solvas.be of 09 372 56 63. U kan zichzelf hier snel en veilig onderschrijven voor Solvas Assistance.

8. En last but not least…

Geniet van uw welverdiende vakantie! Prettige reis.

Voor meer info of andere dringende vragen over uw bankzaken of verzekeringen: hou ons nummer, 09 372 56 63, binnen handbereik.

Ingrid Teerlinck
Secretariaat

Bron: AXA