Loading color scheme

Vrouwelijke ondernemer in de kijker: Hélène, Jeune Premier

Hélène Fransen, zaakvoerster van Jeune Premier, heeft het klassieke rollenpatroon gekend en is zelf in de ondernemerswereld gerold.

Niet denken, doen!

"Ik ben opgegroeid in een klassiek man-vrouw rollenpatroon: mijn papa was ondernemer en mijn mama een geëngageerde huisvrouw. Niettegenstaande mijn ondernemende natuur ben je toch ook altijd beetje het kind van je opvoeding. Ik vond het dan ook maar normaal om als vrouw alle huishoudelijke taken die mijn mama deed, na mijn werk op mij te nemen. Hierdoor leg ik waarschijnlijk vooral extra druk op mijn eigen schouders met vaak de nodige stress tot gevolg. Een dag heeft nu eenmaal maar 24u.

Ik kook (altijd vers trouwens - er komen bij mij geen potjes op tafel, daar maak ik een erezaak van), ruim op, haal de kinderen van school, doe de boodschappen, ben taxichauffeur voor alle hobby's en sporten van onze 2 zonen, lees verhaaltjes voor, leg de jongens in bed ... Poetsen doe ik niet, daarvoor heb ik hulp in huis. Toen mijn man mij ten huwelijk vroeg heb ik gezegd: "ja, heel graag, maar poetsen doe ik niet" 🤣. Sommige dingen kan je nu eenmaal beter overlaten aan anderen. Of zoals mijn vader zou zeggen: "delegeren en controleren". Ik heb het geluk dat ik van nature een overdosis energie heb, maar ik moet toch zeggen dat ik vaak 's avonds om 21u "op" in de zetel plof.

Mijn Jeune Premier verhaal is in 2012 gestart toen ik geen perfecte boekentas vond voor mijn 2-jarige zoon zijn eerste schooldag. Dus ik besloot er zelf 1 te creëren, thuis aan mijn keukentafel. Dit was het begin van iets groots... De 1ste schooldag was nog maar net voorbij en al 4 mama's en de directeur waren benieuwd waar zijn schooltas vandaan kwam. We verloren ons hart aan het ontwerpen van boekentassen. Gaandeweg stopten we allebei met ons baan - als advocaat en apotheker - en gevuld met innovatieve ideeën en doorzettingsvermogen, maakten wij Jeune Premier tot wat het nu is. Een merk dat wereldwijd verkocht wordt in meer dan 35 landen en meer dan 150.000 tassen per jaar verkoopt. Ikzelf zorg voor het creëren en verkopen, mijn man Bruno richt zich op het algemene en financiële beheer van het bedrijf.

Hoe krijg ik alles rond? In mijn telefoon staan tientallen wekkers voorgeprogrammeerd die heel de dag door afgaan, zodat ik zeker geen logopedie-afspraak, een paardrijles, een hockey- of een baskettraining vergeet.

Man en vrouw zijn helaas niet gelijk, daar heeft de natuur voor gezorgd maar dat neemt niet weg dat we dezelfde rechten en plichten hebben. Hoogopgeleide vrouwen die carrière willen maken zullen er wel geraken, wat dat betreft heeft de emancipatie volgens mij toch al een redelijk plafond bereikt. Maar een vrouw blijft een vrouw. Ik denk dat de grootste barrière dan ook ons geslacht is en blijft. Wat mij vooral nauw aan het hart ligt, zijn vrouwen in precaire sociale situaties. Daar is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen vaak veel groter. Waar ik mij ook enorm aan kan ergeren is sexisme. Kortgerokt is geen vrijgeleide om ... 

Ik heb het vrouw zijn als ondernemer eigenlijk nooit als iets negatiefs ervaren. Ik ben mondig genoeg om mijn mannetje te staan en ben ook heel direct, wat waarschijnlijk eerder een beetje een "mannelijke eigenschap" is. Ik ben zoals jullie kunnen lezen nogal hands-on ingesteld, dus mijn tip: niet denken, doen!"

Jeune Premier

Jeune Premier is een Belgisch back-to-school merk dat de mooiste boekentassen ter wereld maakt 😁. De doelgroep is voornamelijk kindjes met een uitmuntende smaak tussen 2,5 en 10 jaar oud. 

Meer info: www.jeunepremier.be 
Volg ze op Facebook en op Instagram!

Lees je het verhaal van Hélène met heel veel interesse?

Wij ook! En wij kunnen passie, gedrevenheid en ondernemerschap alleen maar aanmoedigen. Ben je al ondernemer of aan het twijfelen om dit te worden? Volg de tip van Hélène: gewoon doen! Solvas staat jou bij met raad en daad voor de opbouw en bescherming van jouw vermogen. Benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden en opportuniteiten? Één van onze adviseurs komt graag langs bij jou.

Vraag advies!


#vrouwendag #solvasklant #shedoesmore