Maakt sparen u armer?

Spaarboekjes zullen nog een lange tijd bijzonder weinig opbrengen. Hierdoor verliezen we enorm veel koopkracht. Het is zelf zo erg dat het eerstkomende jaar de rente lager zal blijven dan de inflatie. Met andere woorden, u verarmt door te sparen.

Momenteel hebben we er allemaal samen 258 miljard euro op staan. De spaarboekjes waar de Belg zo heilig bij zweert leveren echter quasi niets op. In bijna elk geval slechts 0,11%, de minimumintrest. Hier zal helaas ook niet snel verandering in komen. De overheid houdt namelijk deze rentes laag zodat we meer zouden uitgeven en de economie terug op gang zouden brengen.

Wat moeten we dan wel doen?

Volgens Matti Buysse - Administratie Leven en Beleggingen - is het beter om uw spaargeld te investeren in fondsen: aandelen, obligaties en dergelijke. Hiermee haalt u een hoger rendement en komt u terug met kop en schouders boven de inflatie. Meer concreet adviseert Matti om een levensverzekering te onderschrijven onder de vorm van een TAK23. Dan belegt u in een brede waaier van fondsen naar keuze. Hierdoor vlakt u het risico uit, aangezien u belegt in meerdere activa tegelijkertijd i.p.v. rechtstreeks te beleggen in aandelen en/of obligaties.

Spaarplan

Het is niet nodig om meteen in het diepe water te duiken. Met een maandelijks spaarplan gekoppeld aan uw beleggingen kan u met een gespreide instap uw spaarcenten beleggen. Tevens is het de ideale manier om aan successieplanning te doen. Voor een levensverzekering wordt er steeds een intekenaar, verzekerde en begunstigde bij leven en overlijden bepaald. Hierdoor doet u dan eigenlijk al aan een vorm van successieplanning.

Had u graag meer info gewenst over beleggen, successieplanning, of andere zaken omtrent sparen? Neem contact op met ons via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 09 372 56 63.

Matti Buysse
Administratie leven en beleggingen

Bron: Nieuwsblad, 2017. Van sparen word je armer (en dat zal nog een tijdje zo blijven). T. Le Bacq. Retrieved from: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171104_03169613