Loading color scheme

Vrouwelijke ondernemer in de kijker: Sylvie, Buro International

Sylvie Naessens, COO van Buro International en lid van de internationale serviceclub voor vrouwen Zonta International, weet heel goed dat er nog veel werk aan de winkel is. Zij deelt - heel open en eerlijk - met ons haar bevindingen.

Grijp de kans om te worden wie je wil worden en te doen wat je wil doen!

“Ik ervaar het leven als vrouwelijke ondernemer als yin en yang. Enerzijds omdat ik Buro International leid samen met mijn echtgenoot Jeroen Van den Bossche: waar ik minder goed in ben, vult hij me in en aan. Waar hij minder goed in is, daar krijg ik carte blanche voor. Door deze aanvulling gaat het bedrijf vooruit. Anderzijds doordat we met 2 zijn, is de work/life balance ook haalbaar: we zijn beide zaakvoerders, hebben dezelfde eindverantwoordelijkheden en bevoegdheden, maar door elkaars back-up te zijn kunnen we ons gezin met 3 kinderen ook de plaats geven die het verdient. Mocht dit laatste niet zo zijn, dan zou ik het wel moeilijker vinden om te blijven doen wat ik doe.

Work-lif balance

Het is en blijft uiteraard wel steeds dansen op een koord: als het bedrijf meer aandacht krijgt, dan loopt het minder vlekkeloos thuis en vice versa. Maar “full time mom” zou aan mij ook niet besteed zijn, dat weet ik ook zeker. Ik heb altijd heel graag gewerkt en ik ben ook quasi altijd full time kunnen blijven doorwerken ook omdat ik het geluk had om op mijn ouders en schoonouders terug te kunnen vallen voor noodopvang, zeker als de kinderen nog klein waren. Ook mijn echtgenoot helpt bij huishoudelijke taken.

Als ondernemer moet je dagelijks 100% gaan voor je bedrijf (er is geen dag dat we niet bezig zijn met het bedrijf op de één of andere manier, dus het is een meer dan full time job) en daarbovenop nog een druk huishouden. Dit heeft als gevolg dat er weinig me-time is. Ik probeer dit laatste wel in te plannen door regelmatig af te spreken met vriendinnen of te sporten, maar zowel het bedrijf als mijn kids zijn zaken waar ik me met plezier en met veel passie voor kan inzetten dus ik heb het er zeker voor over.

Mijn rolmodel

Mijn grootmoeder stond aan het hoofd van een schoenfabriek die ze samen met haar echtgenoot had. Hij volgde de productie op, zij stond in voor de verkoop. Ik heb haar nog heel goed gekend, maar helaas niet meer aan het werk gezien. Ik luisterde met veel interesse naar de vele verhalen over haar durf, talenkennis en vooruitstrevendheid. Een vrouw voor op haar tijd. Ik heb haar altijd erg bewonderd.

Breek de stilte rond vrouwelijk ondernemerschap

Wat mij opvalt is dat ik eerder een “stilzwijgen” ondervind van het feit dat ik een vrouwelijke ondernemer ben. Hier bedoel ik mee dat zowel vrouwen als mannen (bewust of onbewust) weinig echt vragen stellen over wat ik eigenlijk doe, hoe het gaat in het bedrijf,… deze vragen zullen wel altijd onmiddellijk gesteld worden aan mijn echtgenoot. Ook worden vergaderingen nog steeds heel vaak mannelijk gedomineerd, de aanwezige vrouwen zijn vaak in de minderheid. Op netwerkevents is dit hetzelfde, meestal zijn er meer mannen dan vrouwen.

Ik heb in het begin van mijn carrière (lang geleden dus ?) ooit eens meegemaakt dat ik in een vergadering zat waar ik compleet genegeerd werd als vrouw, er werd enkel met mijn mannelijke collega gecommuniceerd, zelfs als ik een vraag stelde. Heel bizar.

Ga je dromen achterna!

Wij zijn als vrouwen in België uiteraard geprivilegieerd door het land waar we in wonen, waar de kans wel degelijk aanwezig is om te worden wie je wil worden en te doen wat je wil doen. Maar ondernemerschap wordt nog steeds het meest van vader op zoon, en minder van moeder op dochter doorgegeven. Dus de kans dat een vrouw die niet in die mentaliteit opgroeit, de kans grijpt om ondernemer te worden, is geringer. Er zijn wel heel veel mensen die ervan dromen, maar weinigen die het doen. Hiervoor is denk ik ons onderwijs nog te veel ex cathedra, speelt de gezinssituatie een rol, zijn er te weinig rolmodellen … Er is wel een leuke nieuwe start-up vibe aan de gang bij jonge mensen, dat vind ik wel super tof en is een hele goede evolutie; maar er moet volgens mij meer ingezet worden op coaching van jonge mensen, en jonge vrouwen in het bijzonder.

Als lid van Zonta International (afdeling Tielt), weet ik dat er nog heel wat werk aan de winkel is. De hoofddoelen van deze organisatie: pleiten voor gendergelijkheid, een einde maken aan gendergerelateerd geweld & kindhuwelijken en toegang tot onderwijs voor vrouwen uitbreiden."

Buro International

Buro International is een logistiek bedrijf dat gespecialiseerd is in de distributie van ergonomisch kantoormeubilair, met 3 showrooms/vestigingen in Tielt, Maldegem en Sint-Niklaas. Een goede werkplek zien zij als een investering, mensen moeten de mogelijkheid hebben om altijd het beste van zichzelf te kunnen geven. Een kantoorruimte moet mensen stimuleren en inspireren. Het bedrijf speelt momenteel een voortrekkersrol op vlak van e-commerce in de sector van het professionele kantoormateriaal. Heel boeiende en uitdagende tijden!

Meer info: www.burointernational.be 
Volg ze op Facebook!

Ben je getriggerd door het verhaal van Sylvie?

Wij kunnen passie, gedrevenheid en ondernemerschap alleen maar aanmoedigen. Ben je al ondernemer of aan het twijfelen om dit te worden? Solvas staat jou bij met raad en daad voor de opbouw en bescherming van jouw vermogen. Benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden en opportuniteiten? Één van onze adviseurs komt graag langs bij jou.

Vraag advies!


#vrouwendag #solvasklant #shedoesmore