Loading color scheme

Vrouwelijke ondernemer in de kijker: Eva, Laboratorium ECCA

Eva Benijts, Managing Director van Laboratorium ECCA, komt uit een echte ondernemersfamilie en deelt graag haar aanpak en tips.

Geen klassiek rollenpatroon gekend

 “Ik heb me eigenlijk nooit echt bewust vragen gesteld bij het onderscheid tussen mannen en vrouwen als ondernemer. Ik denk dat dit komt omdat ik opgegroeid ben met 2 oudere broers, waar ik al mijn mannetje moest bij staan en het feit dat mijn moeder haar eigen carrière uitgebouwd heeft terwijl mijn vader met de opstart van ECCA bezig was. Ik heb het dus altijd zo gezien. Bij ons was er niet echt een “klassiek rollenpatroon” maar alles draaide gewoon.

Hou de ballen in de lucht, maar leg op tijd eens eentje weg

Nu ik ouder ben en zelf ook moeder vraag ik me soms wel af hoe ze alles zo goed hebben kunnen combineren. De sleutel zit in het maken van goede afspraken, maar vooral ook in het kunnen loslaten van sommige dingen. Volgens mij is dat bij veel vrouwen een leerproces, ook bij mij. Want soms zijn er momenten dat je niet alle ballen in de lucht kan houden en dan is het beter om een balletje even weg te leggen i.p.v. het risico te nemen dat alle ballen ineens op de grond vallen.

Een goede work-life balance is voor mij geen statisch evenwicht maar eerder iets dat continu in beweging is. Het ene moment zal het werk mij volledig opslorpen en het andere moment zal mijn focus bij mijn gezin liggen. Al blijft het bedrijf uiteraard 24/7 in mijn achterhoofd zitten, je kan de deur nooit 100% achter je dicht trekken. Maar ik merk dat ik daar in de loop der jaren rustiger in ben geworden door dit gewoon te aanvaarden.

Wees jezelf, maar sta ook open voor anderen

Ik probeer vooral mezelf te zijn, ik vind dat je moet uitkomen voor je eigen mening maar ook moet openstaan voor die van een ander. Ik denk dat dit ook binnen ons bedrijf heel sterk heerst. Open en eerlijke communicatie met respect voor elkaar en vooral het gezamenlijk doel voor ogen houden i.p.v. persoonlijke belangen.

Het feit dat ik samenwerk met mijn broer zorgt er natuurlijk voor dat bepaalde zaken makkelijker bespreekbaar zijn. Tom en ik zijn echt complementair, dus we denken soms wel anders over dingen. Niet per se “als man” of “als vrouw” maar gewoon als 2 verschillende individuen. En dat brengt ons juist in evenwicht, het werkt gewoon tussen ons.

Relativeer en geloof in jezelf

Als ik dan toch een verschil opmerk, is dat je als vrouw soms vaker in strijd gaat met jezelf door bepaalde dingen heel persoonlijk op te nemen. Een man kan meestal vlugger afsluiten. Leren relativeren en geloven in jezelf is de boodschap die ik van mijn vader meegekregen heb. En ook Tom kan op tijd en stond de rust in mijn hoofd terugbrengen. Dat maakt onze samenwerking zo waardevol.

Persoonlijk heb ik nog geen slechte ervaringen gehad met het feit dat ik als vrouw het bedrijf run. Gelukkig want zoiets zou ik als heel onrechtvaardig ervaren. Vooral omdat ik net opgevoed ben met de gedachte dat je als vrouw evenveel kansen moet hebben als een man. Daar waakte mijn moeder heel sterk over. Ik denk dat zij veel meer voor haar plaats heeft moeten vechten. Laat je door niemand in een hoek duwen, niet door een man maar ook niet door een vrouw. Dat is een raad die ik ook zal meegeven aan mijn eigen dochter.

Evenwicht, op alle vlakken

Vrouwen moeten gelijke kansen krijgen als mannen, dat is een basisrecht waar we moeten voor blijven strijden. Maar emancipatie mag ook geen doel op zich worden. Mensen moeten beoordeeld worden o.b.v. hun capaciteiten en niet o.b.v. hun geslacht. Ik ben dus ook geen voorstander van “positieve” discriminatie of quota. Al vind ik wel dat de dynamiek van een groep pas echt goed is als er net dat evenwicht is tussen mannen en vrouwen. En dit zowel tijdens een professionele meeting als tijdens een BBQ met vrienden. Bij ons zitten de vrouwen niet in de keuken en de mannen aan tafel maar zitten we het liefst allemaal samen in de keuken ?."

Laboratorium ECCA

Laboratorium ECCA is een familiebedrijf pur sang en ondertussen uitgegroeid tot 1 van de grootste onafhankelijke laboratoria van het land, met meer dan 120 medewerkers. Hun filosofie? Ze borgen de kwaliteit, veiligheid en gezondheid van mens, dier en milieu door bedrijven en organisaties te adviseren op vlak van levensmiddelen- en milieuwetgeving. Ze onderzoeken, ze interpreteren de cijfers en vertalen ze naar praktische aanbevelingen. Zo kunnen bedrijven hun processen verbeteren en kwaliteit verhogen.

Overschrijdt jouw afvalwater de normen? Vraag je je af hoe je een nieuw product best verpakt? Overweeg je een challenge test? Wil je weten hoelang jouw voedingsproduct houdbaar blijft? Vermoed je dat jouw gebouw asbest bevat? Zij denken mee.

Meer info: www.labecca.be
Volg ze op Facebook!

Lees je het verhaal van Eva met heel veel interesse?

Wij ook! En wij kunnen passie, gedrevenheid en ondernemerschap alleen maar aanmoedigen. Ben je al ondernemer of aan het twijfelen om dit te worden? Solvas staat jou bij met raad en daad voor de opbouw en bescherming van jouw vermogen. Benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden en opportuniteiten? Één van onze adviseurs komt graag langs bij jou.

Vraag advies!


#vrouwendag #solvasklant #shedoesmore