Loading color scheme

Solvas en Mens & Zorg starten testcentrum: we moeten actie nemen

Gezien het grote tekort aan testcapaciteit in onze regio, moet er actie worden ondernomen. Wij hebben de handen in elkaar geslagen met Thuisverpleging Mens & Zorg uit Lievegem. Samen richten wij een testcentrum op in Lievegem!

Huisartsen verzuipen in het testwerk en hebben nog amper tijd voor andere patiënten, die dan op hun zorg moeten wachten. De nood is véél groter dan het aanbod. 

Bij Thuisverpleging Mens & Zorg, die klant is bij ons, waren ze vragende partij voor een testruimte. We gingen daar graag én snel op in en hebben een volledige kantoorruimte vrijgemaakt, wat kon omdat ons team grotendeels van thuis uit werkt. Snel schakelen is gezien de ernst van de situatie de boodschap. Alles stond klaar om een week vroeger al op te starten, maar door de vele administratieve posten, hebben wij nog maar net een officiële go gekregen. Dat ontmoedigt, maar we zijn blij dat we hebben doorgezet en ons steentje kunnen bijdragen.

Thuisverpleging Mens & Zorg ziet het centrum als een extra service naar de bevolking. Zij wil haar thuisverpleegkundigen tussen hun rondes door inzetten om te helpen met testen. Hun huidige klanten worden dus zeker nog even goed verder geholpen en nieuwe klanten kunnen er nog altijd bij terecht! Wij willen hierbij de oprichters Lode D'Haenens en Simon Van Paemel bedanken voor dit mooie initiatief en het doorzettingsvermogen.

Praktische info

Wanneer? Vanaf 6/12, van maandag tot en met zaterdag, tussen 13.30-17u
Waar? Solvas-gebouw, Zomerlaan 1, 9930 Zomergem (langs buiten de doorgang naar achteraan het gebouw nemen)
Hoe? Afspraak maken kan via deze link!
Resultaat? Dit ontvang je - net zoals een test bij een huisarts of ander testcentrum - via de app of online

Op afspraak en met code

Gekwalificeerd personeel van Mens & Zorg start met 60 PCR-testen per dag. De testen worden verwerkt door UZ Gent. Afhankelijk van de vraag en de agenda, kunnen zij bijsturen en indien nodig een grotere capaciteit voorzien en de openingsuren uitbreiden. In het testcentrum kan je terecht als je symptomen hebt, maar ook als je je moet laten testen na een hoogrisicocontact of na/voor een reis, operatie of evenement. Je moet wel over een testcode beschikken en online een afspraak maken, daar kan je kiezen op welke dag en tijdstip je komt.

Covid van de werkvloer halen, druk op huisartsen verlichten

Er is dus geen verschil met andere testcentra. We spelen enkel in op de schaarste en zorgen voor een grotere testcapaciteit in en rond Lievegem. Op die manier hopen we de druk op de huisartsen wat te verlichten, zodat àlle patiënten sneller kunnen geholpen worden. En zo kunnen we hopelijk sneller covid spotten binnen bedrijven én sneller van de werkvloer halen. Dat was ook de bedoeling van ons ander initiatief: de Sneltestbus, ons maatschappelijk steentje bijdragen. Hoe rapper je kan testen, hoe sneller je – bij een negatief resultaat – uit quarantaine mag. Mensen aan het werk houden is mijn doel. Want medewerkers die ziek zijn of in afzondering moeten, creëren ongewild extra druk op collega’s en op het bedrijf.

Nieuwsartikels:

- "Nieuw testcentrum in Lievegem op niet-conventionele plek: privé-initiatief verzekeringskantoor" - VRT NWS, 6/12/2021
- "Privé-testcentrum in Lievegem", Radio 2, 6/12/2021
- "Solvas bouwt verzekeringskantoor om tot testcentrum: “Er moet nú actie worden ondernomen”" - Made in Oost-Vlaanderen, 4/12/2021
- "Verzekeringskantoor wordt testcentrum voor corona: “Geen tijd te verliezen. Er is te weinig testcapaciteit, dus moeten we nu handelen”" - Het Laatste Nieuws, 4/12/2021
- "Na de testbus opent financieel expert nu ook eigen testcentrum: “Er is veel te weinig capaciteit in de regio en géén tijd meer te verliezen”"- Het Nieuwsblad, 3/12/2021

#wedomore #staysafe #testcentrum

UPDATE: het testcentrum is eind januari 2022 gestopt met testen.