Loading color scheme

Op zoek naar een syndicus voor jouw appartementsgebouw?

Elke mede-eigendom is wettelijk verplicht een syndicus aan te stellen. Niet eenvoudig, zo blijkt uit de cijfers die beroepsvereniging CIB Vlaanderen naar buiten bracht. Want momenteel zijn er meer dan 140.000 appartementsgebouwen in Vlaanderen. De jaarlijkse groei ligt dan nog eens tussen de 3.000 en 4.000 appartementsgebouwen per jaar. Dat telt snel op. Want elk van deze gebouwen heeft een syndicus nodig. En net daar wringt het schoentje. Want de markt van de syndici is niet dik bezaaid. En de instroom slinkt. Reden te meer om als bestaand syndicus in te zetten op efficiëntie en zo meer dossiers aan te pakken. Ben jij ook op zoek naar een syndicus voor jouw appartementsgebouw? Laat het ons weten. We nemen elke opdracht vol gedrevenheid op. Wil je eerst nog even zien wat de syndicus voor jouw mede-eigendom betekent? Lees dan zeker verder.

Wat is een mede-eigendom?

Een mede-eigendom is een  verdeling van het eigendomsrecht op een goed tussen meerdere personen waarbij er een combinatie is van individuele en collectieve delen. Zoals appartementsgebouwen of bedrijfssites.  Naast de privatieve ruimtes (appartement, bedrijfsunit, …) heb je dus ook gemeenschappelijke ruimtes zoals het dak, gangen, liften, trappenhallen of tuinen. Soms zelfs een zwembad.

Dit brengt natuurlijk enkele uitdagingen met zich mee. Wie zal die gezamenlijke delen onderhouden? Wat als er een herstelling nodig is? Wie doet dit en wie zal dit betalen? Allemaal zaken die bij onderling geregel snel tot conflicten onder de bewoners kunnen leiden. En daar heeft niemand baat bij. Daarom is de syndicus een cruciale en zelfs wettelijk verplichte schakel voor elke mede-eigendom. 

Wat doet de syndicus?

Zoals we eerder vermeldden, leidt onderling geregel verbazend snel tot ongewenste strubbelingen. Daarom is het belangrijk om een buitenstaander in te schakelen. Die heeft geen persoonlijke belangen bij het gebouw en laat zich bij beslissingen niet leiden door emoties. Het is de ideale persoon om te bemiddelen. Het principe van de mede-eigendom is simpel. Er wordt over beslissingen gestemd en de meerderheid wint. Zo verloopt alles professioneel, efficiënt en democratisch. En blijft de harmonie binnen het gebouw zo goed mogelijk bewaard.

En de syndicus doet nog veel meer dan bemiddelen bij beslissingen. Kort samengevat staat de syndicus in voor het professionele beheer van een mede-eigendom op administratief, technisch, financieel en juridisch vlak.

Op administratief vlak

Ook de mede-eigendom ontsnapt niet aan de nodige administratieve verplichtingen. Een deftige begroting, algemene vergaderingen, verslagen en andere documenten. De syndicus stelt, volgt en slaat dit allemaal netjes op.

Op technisch vlak

De schoonmaak, het technisch onderhoud en sporadische herstellingen zijn nu eenmaal eigen aan een gebouw. Ook hier staat de syndicus in voor een nette coördinatie.

Op financieel vlak

Om alles in goede banen te leiden, zijn natuurlijk centen nodig. Het is dan ook logisch dat elk van de bewoners een steentje bijdraagt aan dit gemeenschappelijk potje. Het is aan de syndicus om de betalingen op te volgen, reserves te beheren en transparant te communiceren.

Op juridisch vlak

Ten eerste staan bij elke officiële documenten van de syndicus alle puntjes op de i. Ten tweede komt de syndicus tussen bij conflicten, zodat dit niet escaleert en alles correct afgehandeld wordt. 

De syndicus, een zeldzaam ras

Syndicus zijn is een enorm boeiende job vol variatie. Je gaat om met mensen. Je bent analytisch en punctueel. Je haalt ongelooflijk veel voldoening uit een prachtig georganiseerde administratie.

Helaas zien we net als veel andere sectoren de instroom van vers bloed afnemen. Terwijl het aantal mede-eigendommen nochtans zienderogen stijgt.

Daarom zet Solvas Vastgoed verder in op het efficiënt beheren van meer dossiers. Ben je dus op zoek naar een syndicus voor jouw mede-eigendom? Laat het ons weten. Met ruim 20 jaar ervaring op de teller zijn we volledig thuis in alle wetgeving, kennen we de kneepjes van het vak en zijn we snel mee in elk dossier. Bovendien zetten we in op digitalisering. Iedereen van de mede-eigendom krijgt een login om op elk moment alle documenten in de online omgeving te raadplegen. Zo werken we ons razendsnel in elk dossier in. En ben jij vanaf de eerste minuut van de samenwerking gerustgesteld.