Loading color scheme

Liever verkopen dan renoveren

Wil jij ook liever je woning verkopen dan renoveren? Dan ben je zeker niet alleen. Want de helft van de Belgen ziet renoveren in functie van de energienormen niet zitten. Zeker als het over een ogenschijnlijk recentere woning gaat.

Het verband tussen renovatie en CO2-uitstoot

Waarom hamert de overheid er zo hard op om gebouwen energiezuinig te maken? Trends bracht hierover enkele interessante cijfers naar buiten. Ten eerste omdat het totaal van alle gebouwen in België verantwoordelijk is voor 13,8% van de CO2-uitstoot. Een belangrijke doelgroep dus om collectief de Europese doelstellingen te halen. Ten tweede omdat amper 5% van de woningen in ons land op dit moment voldoet aan de Europese energienormen tegen 2050. Het addertje onder het gras? Dat al die gebouwen op punt zetten in totaal om en bij de 300 miljard zal euro kosten. 300 miljard uit de zakken van de eigenaars van die gebouwen, wel te verstaan. De kans is dus groot dat jij hier een van bent. En dat je dus fors in je eigendom zal moeten investeren om alles up-to-date te zetten. Om erin te wonen en zeker om te verhuren.

Wat zijn de grote kostenposten bij een energiezuinige renovatie?

Om een gebouw energiezuinig te maken, slorpen deze werken razendsnel je budget op.

  • Isolatie

Met wat geluk doet spouwmuurisolatie het nodige werk. Is dit onmogelijk of onvoldoende? Dan kijk je al onmiddellijk op tegen grote werken. Ofwel plaats je isolatie tegen je gevel en komt er meteen een meerkost voor nieuwe gevelbekleding bij. Ofwel wordt de drilboor bovengehaald om de gevel af te breken, isolatie te plaatsen en een splinternieuwe gevel te voorzien. Ontsnapt er bij jou ook al een zucht als je dit leest? Heel begrijpelijk! Dit zijn zware werken. Vooral als je weet dat je met deze werken alleen bijlange nog niet rond bent.

  • Dakwerken

30% van de energie ontsnapt via het dak. Als het nog niet geïsoleerd is tenminste. Dus ook daar is er weer heel wat werk aan de winkel. Als het meevalt moet je enkel isoleren. Wil je het echt grondig doen, dan krijg je er ook nog eens de kosten voor een nieuwe dakbedekking bij. Dakpannen voor een hellend dak. Roofing of EPDM bij een plat dak. We hoeven je niet te vertellen dat dit een serieuze kost is. Zelfs met de verschillende premies waar je beroep op kan doen.

  • Hernieuwbare energie

Zonnepanelen zijn een must. Het is nu eenmaal zo. Een dak is niet langer gewoon een middel om in het droge te zitten. Het dak is dé plaats om groene stroom op te wekken. De invoering van het capaciteitstarief doet er nog een schepje bovenop. Dan toch maar die thuisbatterij erbij plaatsen. Want wie kan er nu zijn energieverbruik over een ganse dag spreiden? Inderdaad, bitter weinig mensen. Dus zonnepanelen plus thuisbatterij. Dat is alweer een flinke hap uit je budget.

  • Buitenschrijnwerk en ventilatie

Een licht briesje doorheen de ramen en deuren van je woning? Dat is helemaal not done. Uitbreken en vernieuwen dus. En een ventilatiesysteem installeren om toch voldoende verse binnenlucht te creëren. Begin al maar het aantal ramen, deuren en euro’s te tellen. Dit zal je een flinke duit kosten.

  • Weg met stookolie en gas

Dit hoeft geen uitleg meer. Stookolie en gas zijn volledig passé. De warmtepomp is de energiezuinigste optie. Nóg een fikse investering richting energienormen 2050.

 

Ik zie de werken en kosten om te renoveren helemaal niet zitten. Wat nu?

Eén antwoord: verkoop je woning aan de mensen die jouw woning omtoveren tot een droomhuis. Zij zitten te wachten op een woning als de jouwe. Zij zijn net op zoek naar een renovatieproject om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan en alles naar hun stijl te zetten. Ze willen keihard wat jij net niet meer wil.

Gedaan met de zorgen over de deadline om je woning energiezuinig te maken. Over het al dan niet verhuurbaar maken van je woning. Over constant letten op je energieverbruik.

Contacteer Solvas voor een vlot verloop van de verkoop. Bovendien begeleiden we jou verder in de aankoop van interessant nieuw vastgoed. Zo zal je jouw investering in onroerend goed vernieuwen en verjongen. En kijken zowel jij als de nieuwe eigenaars van jouw woning een mooie toekomst tegemoet.