Loading color scheme

Verzekeringen en elektrische wagens: een uitdagende combinatie

De elektrificatie van het wagenpark is volop op gang. Oorzaak van deze stroomversnelling? De fiscale veranderingen die de regering dit jaar lanceerde. Maar bij elektrificatie komt veel meer kijken dan enkel en alleen de aankoop van de wagen. Zo zijn verzekeringen en elektrische wagens een uitdagende combinatie. Hoe ga je hiermee om? We bekijken het met een kritisch oog en delen hierbij onze inzichten met jou.

Elektrische bedrijfswagens: fiscaal gezien een evidente keuze

Fiscaal gezien is het voor bedrijven en zelfstandigen intussen een evidentie. Enkel elektrische wagens zijn op dit moment nog interessant. Wacht je nog op een wagen die je vóór 1 juli 2023 bestelde? Dan kan dit nog een hybride wagen zijn. Maar alles wat sinds die dag besteld wordt is negen kansen op tien elektrisch. Logisch aangezien sindsdien enkel elektrische wagens een kostenaftrek van 100% hebben. Voor hybride wagens startte op die dag het uitdoofscenario, wat voor elektrische wagens vanaf 1 januari 2027 ook het geval zal zijn. Er is dus nog even tijd om voordeel te halen uit de elektrificatie van je wagenpark.

Het is als bedrijfsleider of zelfstandige niet evident om het bos door de bomen van alle fiscale wijzigingen en uitdagingen te zien. Gelukkig reken je op de begeleiding van je boekhouder of fiscalist om de voor- en nadelen af te wegen.

Verzekeringen en elektrische bedrijfswagens: een uitdaging op vele vlakken

Als verzekeringsmakelaar staan we op de eerste rij om te zien hoeveel elektrische wagens ingeschreven worden. Het is overduidelijk dat de elektrificatie de afgelopen jaren een enorme boost kreeg.

Ook verzekeringsmaatschappijen dragen hier hun steentje toe bij via premiekortingen op de autoverzekering voor hybride en elektrische wagens.
De vraag is alleen: waar zit de logica hierachter? Enkele bedenkingen:

- Je kunt het niet onder stoelen of banken steken. Elektrische wagens zijn duur. Dat betekent ook dat schade aan zo’n wagen leidt tot hogere uitgaves voor de verzekeringsmaatschappij.
- Lichte carrosserie betekent een hoger rijbereik. Hiervoor zijn innovatieve materialen nodig. Lees: dure materialen. De kosten voor het herstellen van de schade aan de carrosserie stijgen.
- Een elektrische wagen is een rijdende computer. Herstellingen aan computers? Die vallen altijd duur uit.

Lagere premies en hogere kosten. Dat klinkt niet logisch. Hoelang kan deze tendens aanblijven? De toekomst zal het uitwijzen.

En dan spreken we nog niet over alle andere zaken die bij een verzekering van een elektrische wagen komen kijken:

- Wat bij pech?
- Wat als je batterij leegloopt onderweg?
- Wat als je een laadpunt of laadpaal installeert thuis? Hoe verzeker je deze?
- Wat als jouw werkgever je een elektrische wagen koopt, maar je thuis moet opladen met mijn eigen stroom?
- Wat als jouw woning afbrandt wanneer er een laadpunt of laadpaal werd geplaatst op kosten van jouw werkgever?
- Mag je in een ondergrondse garage parkeren op verschillende niveaus of werkt dit hetzelfde als bij LPG?

De elektrificatie van de automarkt brengt deze en nog vele andere terechte vragen bij onze klanten naar boven.

Onze boodschap? Informeer je goed bij jouw verzekeringsmakelaar en krijg een antwoord op deze vragen.

 

Contacteer nu je persoonlijke verzekeringsmakelaar bij Solvas.