Loading color scheme

2023 door het oog van de CIB-makelaar Frederique Gillebeert

Van menig natuurramp tot nieuwe oorlogsconflicten: 2023 gaat allesbehalve als een rustig jaar de geschiedenisboeken in. Ook op de woningmarkt was het een turbulent jaar. Hoe kijkt de CIB-vastgoedmakelaar Frederique Gillebeert terug op 2023 en hoe blikt hij vooruit naar 2024? Hij liet niet alleen het achterste van zijn tong zien, maar ook zijn ziel.

Wat vindt u de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar?

Naast menselijk geweld en oorlog werd 2023 ook getekend door een aaneensluiting van natuurrampen: denken we maar aan de zware aardbeving in Marokko, Turkije en Syrië met tienduizenden doden tot gevolg, de zware overstromingen in Italië en Slovenië,... Ook dichter bij huis kampten we onlangs nog met hevige wateroverlast na uitzonderlijke regenval. Is er eigenlijk nog iemand die de ogen sluit voor de klimaatopwarming?

Wat was voor u de voornaamste vastgoedtrend van 2023?

In 2023 zagen we de rentes stijgen. De goede tijden om te investeren in vastgoed lijken hierdoor voorbij te zijn. Vooral jonge kopers met weinig eigen inbreng of zonder duwtje in de rug van de ouders hebben het moeilijk om op de koopmarkt te anticiperen. Voor vastgoedmakelaars bestaat de uitdaging erin om creatief om te springen met deze trend, door op zoek te gaan naar betere of andere manieren om interessant te investeren in vastgoed. Wacht je beter om te kopen of is het net nu toch het moment om toe te slaan? Het is onze taak om klanten hierin correct te adviseren.

Wie was voor u de belangrijkste figuur op nationaal niveau?

Premier De Croo met zijn laatste stulptrekkingen binnen een regering met zeven partijen met bemoeizieke partijvoorzitters. Wat een woelig jaar wat het op politiek vlak. Nog nooit is zo duidelijk geworden dat ego's boven het collectieve belang gaan. Futiele voorvallen kleuren de media. De geloofwaardigheid van de politiek zakte onder nul. Je zal het als premier maar ondergaan en de bevolking ervan overtuigen dat je wel degelijk streeft naar een beter beleid.

Wie was voor u de belangrijkste figuur op internationaal niveau?

Koning Charles III. Voor het eerst loopt er een koning door de riante residenties in de serie indrukwekkend vastgoed van de koninklijke familie.

Wat heeft u in 2023 gelezen, beluisterd of gezien dat u bijblijft?

Het boek "Investeren in de eerste helft van je leven", door financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck. Nu ik weet hoe ik de basis leg voor een financieel zorgeloze toekomst en stilletjes aan mijn spaarpotje opbouw, vraag ik het boek "Investeren in de tweede helft van je leven" als cadeau onder de kersboom.

Wie wenst u wat toe voor 2024?

Dat elke vastgoedtransactie niet alleen een overdracht van eigendom mag zijn, maar een overdracht van dromen die uitkomen.

Welke quote/ spreuk staat er op uw nieuwjaarskaart?

Deze quote van Ferdinand Porsche hanteer ik al lang en blijf ik heel mooi vinden: "Als je niet af en toe faalt, dan heb je jezelf niet genoeg uitgedaagd."