Loading color scheme

Nieuwe regelgeving rond EPC bij verhuur

Heb je een woning of appartement te huur? Hou dan zeker rekening met de nieuwe regelgeving rond EPC bij verhuur. Want de wind van energiezuiniger wonen waait ook richting de huurwoningen uit. Terecht, aangezien dit een groot aandeel heeft in het algemene klimaatbeleid en een betere planeet voor toekomstige generaties.

Als verhuurder is het altijd even schrikken als er nieuwe regels aankomen. Zeker als je al in het bezit bent van een woning met een minder gunstig EPC-label. Maar geen paniek! De overheid voorziet verschillende subsidies en ondersteuningstrajecten om jouw woning energiezuiniger te maken. Informeer je goed, want een investering in energiezuinigheid kan uiteindelijk meer opleveren dan je denkt.

Wat houden de nieuwe regels in? We leggen het even uit en maken je meteen wegwijs in de premies.

Verhuren? Enkel met EPC attest!

Vanaf 1 oktober 2023 ben je verplicht om bij verhuur een EPC attest te voorzien. Zelfs als je jouw woning of appartement verhuurt zonder er publiekelijk reclame voor te maken. Zorg er dus voor dat je bij elke nieuwe verhuur in het bezit bent van een up-to-date EPC attest. Want dit is het bewijs van de energieprestatie van je woning. We herhalen het nog eens: zie dit als een opportuniteit. Want met een laag EPC scoor je hoog bij kandidaat-huurders. Want zij weten ook dat ze een heel lage energiefactuur zullen betalen. En dat vertaalt zich in de huurprijs die je kan vragen.

Woning of appartement kopen om te verhuren? Binnen de 5 jaar verplicht naar EPC D!

Koop je een woning of appartement aan om te verhuren? En toont die woning slechte energieprestaties met een EPC E of F? Dan ben je als eigenaar verplicht om jouw woning binnen de 5 jaar energiezuinig te maken. Momenteel volstaat het nog om naar een EPC D te gaan. Vanaf 2028 wordt dit EPC C om dan stap voor stap tegen 2045 naar label A te gaan. Hou hier zeker rekening mee. Wil je echt gaan voor een goede investering op lange termijn? Ga dan nu al voor een grondige renovatie richting label A. Dit zal een positief effect hebben op je huurinkomsten en bespaart je bijkomende renovaties in de toekomst.

Welke werken zijn hiervoor nodig? Denk vooral aan de buitenschil en de verwarming. Muren en dak isoleren, nieuwe ramen en deuren en een energiezuinig verwarmingssysteem. Deze 3 pijlers maken een wereld van verschil voor de energieprestaties van je woning of appartement.

Premies voor verhuurders

Als verhuurder op de private huurmarkt heb je via Mijn VerbouwPremie recht op volgende premies:

▪️ Dakisolatie: 8 euro per m² tot maximum 40% van de factuur
▪️ Buitenmuurisolatie: 5 tot 30 euro per m² tot maximum 40% van de factuur
▪️ Vloerisolatie: 6 euro per m² tot maximum 40% van de factuur
▪️ Warmtepomp: tussen 300 en 4.000 euro (afhankelijk van het type) tot maximum 40% van de factuur
▪️ Warmtepompboiler: 450 euro per m² tot maximum 40% van de factuur
▪️ Zonneboiler: 550 euro per m² tot maximum 2.750 euro of 40% van de factuur
▪️ Ramen en deuren met hoogrendementsglas: 16 euro per m² tot maximum 40% van de factuur

Wil je meer weten? Solvas vastgoed helpt je verder richting een interessante investering voor de toekomst. Neem nu contact op.