Loading color scheme

CORONAVIRUS: wat met jouw beleggingen?

Beste klanten,

Solvas is jouw co-piloot in goede en kwade tijden. Wij gidsen jou doorheen de ongekende storm waarin we met z'n allen verzeild zijn geraakt. Er zijn meerdere elementen die op lange termijn pleiten voor een goed gespreide beleggingsportefeuille met hierin de nodige risico's.

De wereld beleeft één van zijn grootste crisissen sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat een groot deel van de wereldeconomie – vrijwillig – tot stilstand komt, de sociale contacten en het internationale handelsverkeer worden verbroken en er een in vredestijd abnormaal hoge sterfte dreigt, is nooit eerder gebeurd. 

Er zal een voor en een na maart 2020 zijn. We beleven historische tijden.

Je stelt zich zeker en vast de vraag: wat met mijn beleggingsportefeuille? We vatten alles eerst even samen:

1. De epidemie verspreidt zich over alle continenten

- Na China, het Midden-Oosten en Europa wordt nu ook het Amerikaanse continent, de spil van de wereldeconomie, zwaar getroffen. Dat is nog maar het begin, want de quarantainemaatregelen moeten nog beginnen.
- De wereldeconomie glijdt af naar een recessie.
- Naast deze crisis crashen de olieprijzen, veroorzaakt door een terugval van de vraag gekoppeld aan een toenemend aanbod in Saudi-Arabië en Rusland.
- Momenteel is het onmogelijk om een correcte inschatting te maken van de economische en gezondheidsgevolgen voor de economie.
- De grootmachten gaan zich afsluiten voor elkaar. Ze coördineren niet goed, behalve dan via de G7.

2. Beleggen met een visie op lange termijn

- Er worden grootschalige monetaire en begrotingsmaatregelen aangekondigd door de centrale banken en overheden om bedrijven en gezinnen in moeilijkheden te ondersteunen. De markten zijn op korte termijn niet tevreden, maar de maatregelen worden op termijn toegepast.
- Er wordt veel geld gestopt in de research naar het coronavirus.
- De waarderingen van aandelen en krediet zijn minder hoog, en benaderen historisch zeer gunstige niveaus.
- De onzekerheden rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn toegenomen. Een duel tussen Trump en Biden lijkt zich aan te dienen (hoewel er niets definitiefs is door het coronavirus), zijn het twee kandidaten die de markten niet afschrikken.

3. Wat kunnen we leren uit het (recente) verleden

- De centrale banken en overheden nemen ongeziene maatregelen om de financiële en economische gevolgen te milderen. Op lange termijn zal hierdoor de beurs en economie heropleven.
- De waarderingen op lange termijn waren voor de crisis hoog, vooral in de VS. Vandaag zijn die weer redelijk, en dicht bij historisch zeer aantrekkelijke niveaus.
- De volatiliteit, die nu enorm hoog is, zal niet meteen verdwijnen. De komende weken mogen we nog schokken verwachten.
- Op lange termijn is het beste moment om te beleggen wanneer alles zwartgallig is voor aandelen.

4. De toegevoegde waarde van een gespreide portefeuille met actief beheerde fondsen

De maand maart heeft tot dusver enorme klappen uitgedeeld aan de wereldwijde beurzen.
Het effect op individuele aandelen is dan ook groot.

Ter illustratie: beurskoersen sinds 1/1/2020:
- Facebook: -25,78%
- Coca-cola: -25,90%
- Engie: -28,71%

Het verleden heeft telkens aangetoond dat aandelenmarkten op lange termijn stijgen. Uiteraard vinden stijgingen niet lineair plaats en zullen er altijd correcties zijn. Elke beursdaling of crash heeft altijd een interessant koopmoment opgeleverd. Het is aan de fondsbeheerder om hier optimaal op in te spelen.

Ter illustratie:

Refererende naar bovenstaande tabel behouden wij dan ook het vooropgestelde advies: gespreid beleggen met visie op lange termijn.

Wij blijven uiteraard steeds beschikbaar voor al jouw vragen. We nemen met onze klanten zo snel mogelijk contact op om de impact op hun persoonlijke portefeuille toe te lichten.

Lees hier meer over de steun die je kan krijgen vanuit jouw verzekeringen en de overheid.

Samen komen we hier sterker uit. Tot snel.

De Solvas'ers